Italië mag dan deel uitmaken van de Europese Unie, op verschillende gebieden blijft het land toch flink achter op de rest van Europa. Een van die gebieden is de palliatieve zorg voor terminaal zieken. Medicijnen ter pijnbestrijding zijn niet overal even makkelijk te bemachtigen en slechts een handjevol patiënten krijgt adequate palliatieve zorg.
Er zijn nog steeds te veel terminaal zieken in Italië die geen toegang hebben tot palliatieve zorg om het lijden te verminderen. Vaak worden de families aan hun lot over gelaten en weten zij niet tot wie zij zich moeten wenden. Op dit moment, één jaar na het van kracht gaan van de wet die stelt dat iedereen recht heeft op palliatieve zorg, is de situatie nog steeds zeer kritiek.
Medicijnen
Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om medicijnen ter pijnbestrijding voor te schrijven, maar het daadwerkelijk gebruik ervan neemt zeer langzaam toe. Gegevens van het International Narcotics Board geven weer dat in de periode tussen 2007 en 2009 in Italië slechts 2.926 eenheden per miljoen inwoners werd gebruikt. In dezelfde periode gebruikte men in Spanje 8.072 en in Duitsland 19.319 eenheden per miljoen inwoners.
Een onderzoek van “Altroconsumo” onder artsen en familieleden van terminaal zieken toont aan dat 68% van de patiënten medicijnen ter pijnbestrijding heeft ontvangen, maar dat slechts in 14% van de gevallen er sprake is geweest van adequate palliatieve zorg.
Wachtlijsten en plaats van behandeling
Om de juiste zorg te ontvangen, wacht men in Italië gemiddeld iets meer dan een week. Daarentegen geeft 17% van de familieleden van terminaal zieken aan dat de hulp te laat komt. Van de terminaal zieken wordt 54% thuis verzorgt, ten opzicht van 44% in Spanje en 34% in Belgie. 28% van de terminaal zieken in Italië wordt in het ziekenhuis verzorgt.
Eén op de twee terminaal zieken komt te overlijden in zijn eigen bed, 30% overlijdt uiteindelijk in het ziekenhuis. Volgens medici, verpleegkundigen en familieleden is de belangrijkste reden voor het overlijden in het ziekenhuis dat het vanwege de conditie van de patiënt niet langer mogelijk is om thuis te verblijven, of omdat familieleden niet de juiste hulp hebben gekregen bij het verzorgen van de terminaal zieke patiënt.
Angst
De grootste angst van terminaal zieke patiënten is dat ze een te grote last worden voor de familieleden (35%), gevolgd door angst om pijn te lijden (17%). Er bestaan metingen die weergeven wat de kwaliteit van leven is van een terminaal zieke, in de laatste levensdagen. Een ander onderzoek van “Altroconsumo” geeft aan dat Italië een waarde haalt van 56/100. Een kleine vooruitgang ten opzichte van 2006, waarin 54/100 werd behaald. De slechtst scorende aspecten zijn hierbij psychologische en sociale hulp, ofwel stervensbegeleiding.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten